Bács-Kiskun megyei LMP aktivistáinak blogja

Csatlakozz! Légy része a változásnak! bacskiskun@lehetmas.hu

Lehet Más a Puszta

Lehet Más a Politika Kecskeméten! Céljaink: a helyi gazdaság megerősítése, közösségi, kerékpáros és villamos közlekedés fejlesztése, környezetbarát város létrehozása, és közösségi terek beindítása. Kapcsolat: kecskemet@lehetmas.hu

Friss topikok

Interjú a kecsói LMP vezetővel

2009.09.21. 20:01 Gaiaman

A magyarinfo blog interjút készített a kecsekméti választmányi taggal a választás másnapján.

Két lehetősége van ennek a nemzedéknek, vagy az emigráció, vagy egy újabb rendszerváltás." - Interjú Vágó Gáborral a Lehet Más a Politika frissen megválasztott választmányi tagjával.

 

5. helyre futottál be az LMP Választmány-választásán. Mondhatjuk, hogy Te voltál a legnagyobb nyertese a hétvégi tisztújításnak?

Nem én, hanem az általam képviselt generáció lett nyertes. A huszonéves szakkollégista srácok közül, Tordai Bence, és Szombati Kristóf is bekerült a csapatba. Ez erős jelzés a jövőnek, hiszen az a fiatal lendület, és szakmai frissesség, amit mi képviselünk, azok lehetnek Magyarország megújításában a fő erők.

 

Már éleződik a generációs ellentét a párton belül?

Szerencsére az LMP-s öregfiúk jó arcok, és az LMP-s Szülői Munka közösséggel is jó a kapcsolat. :) De a párton kívül a rendszerváltó generációval nagy bajok vannak. Azok, akik végigcsinálták 30 évesen az úgynevezett rendszerváltást, azok mára (tisztelet a kivételnek) elvesztették minden erkölcsi és politikai hitelüket. De a legnagyobb bűnük, hogy megfosztották az állampolgárokat a demokráciába vetett bizalomtól. Fontos küldetése az LMP-nek, hogy ezt visszaadja.

 

Nem értem mi kötheti össze egy olyan „generációnak” a tagjait akik a konzumidiótizmusban nevelkedtek. Ráadásul azokat, akiket meg érdekelt valamelyest a politika, beszippantotta, majd kiköpte, vagy bedarálta egy-egy párt ifjúsági szervezete.

Van még egy harmadik csoport. Akik tudatosan háttérbe vonultak, és közügyekkel civil szervezetek keretein belül foglalkoztak. Ők a „Gödör népe”. A generációnk egészét az köti össze, hogy mindannyian akkor találkoztunk először a politikával, amikor félbe szakadt a Walt Disney adása ’93-ban. Ez a „kacsamesék-generáció”, akik felnőve ráébredtek, hogy hazudtak nekik. Két lehetősége van ennek a nemzedéknek, vagy az emigráció, vagy egy újabb rendszerváltás.

 

Az előző :) rendszerváltó elit is hasonló idealizmussal, és végül is hasonló gyökerekkel –lásd, szakkollégiumok mozgalma – indult, mégis az lett belőle, ami.

A magyar szakkollégiumi mozgalom, a népi kollégiumi hagyományokból épült fel. Mint a fényes szelek nevű nóta sora is mondja: „Holnapra megforgatjuk az egész világot”. Ez nem egy felforgató duma, henem egy másik paradigmában való gondolkodásra utal. A szakkollégiumokon belül, nem csupán az elméleti képzés színvonala magasabb, mint az egyetemeken, hanem olyan közösségi bázist építenek, melyek társadalomjobbító tevékenységre buzdítják a tagjaikat.

 

Mit értesz ezen?

Például a tekesek (szerk.: Társadalomelméleti Kollégium tagjai) ételt osztanak a Boráros téren hajléktalanoknak, aminek az alapját a vásárcsarnokban kérik el az árusoktól, így van ingyen eb…

 

Ez nem érdekel. Mitől nem kurvul el ez a generáció?

Megtapasztaltuk a pénz uralta demokrácia áldását és átkait is. Rossz példaként itt állnak előttünk fideszék. Nem rövidtávon gondolkozunk, mert látjuk, hogy az hova visz. Hosszú távon megéri viszont tisztességesnek lenni.

 

A "pénz uralta demokrácia" láthatóan nem kedves neked. A neoliberális gazdaságpolitikáról eddig úgy tudtuk, hogy trendi, az állam rossz gazda, stb. Most meg mintha minden politikai erő fordulatot vett volna, a Fidesz is új világról, Zöld Széchenyi Tervről, és az MSZP is baloldalibb gazdaságpolitikáról hadovál. Ti is most fordultatok?

Mióta az eszemet tudom, nem rajongok a mohóság vezette pénzhajhászásért. A TEK-ben az egyetemmel ellentétben azt tanultuk, hogy milyen más paradigmarendszerben lehet kezelni a gazdasági kérdéseket. Ott ismerkedtem meg a politikai és az ökológiai gazdaságtannal. A kaszinókapitalizmus egy éve csúfosan megbukott, és kidurrant a kamu növekedés lufija. Az LMP eszmei fészkeként számon tartott Védegyletben erre már régen számítottunk. Több olyan régóta érlelgetett gazdasági ötlet van, amire most nyílik lehetőség, mivel az eddig mainstreamnek számító neolib politika felett eljárt az idő. Az LMP zöld gazdaságélénkítő tervét már 2009 februárjában meghirdettük, minden hazai politikai erőt, sőt az európai anyapártunkat (szerk.:Európai Zöld Párt) is megelőzve. Az LMP Zöld Fordulatot hirdet.


Egy kérdésem van már csak. Csatlakoztál-e a Kettős Mérce blog nagy port kavart BKV-bojkott felhívásához, azaz: veszel-e BKV-jegyet?

Nem veszek. Azóta gyalog közlekedem. :) A radikális gyalogosok mozgalmát támogatom.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpuszta.blog.hu/api/trackback/id/tr1001397820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása