Bács-Kiskun megyei LMP aktivistáinak blogja

Csatlakozz! Légy része a változásnak! bacskiskun@lehetmas.hu

Lehet Más a Puszta

Lehet Más a Politika Kecskeméten! Céljaink: a helyi gazdaság megerősítése, közösségi, kerékpáros és villamos közlekedés fejlesztése, környezetbarát város létrehozása, és közösségi terek beindítása. Kapcsolat: kecskemet@lehetmas.hu

Friss topikok

A kalocsai fórumról

2009.08.28. 21:09 balazs_88

Lovass-Nagy Anna, a Dunamenti Hírportál újságírója egy nagyon jó cikket írt az augusztus 25-i kalocsai LMP fórumról, ezen a blogon is tökéletes összefoglaló:

 

"Az első kalocsai fórumon az LMP részéről részt vett Schiffer András a párt szóvivője, Vágó Gábor az LMP Bács-Kiskun megyei koordinátora, a fórum levezetőjeként pedig a helyi születésű Dudás Dániel. Schiffer András elmondta, hogy az LMP állampolgári közösségekből, lakossági mozgalmakból született 2008-ban és csak idén, az év elején alakultak párttá, és így, különösebb szervezettség nélkül sikerült 27 ezer ajánlószelvényt összegyűjteniük.

 

"Bízunk abban, hogy értelmes, kidolgozott javaslatokkal is el lehet jutni az emberekhez" - hangsúlyozta arra a kérdésre válaszolva, hogy miként válhat ismertté az LMP által képviselt új erő. Szerinte a párt által kidolgozott ökopolitikai program, az általuk javasolt zöld költségvetés meggyőző lehet. Ennek részleteiből a fenntartható vidékfejlesztést és az energiatakarékosságot emelte ki. Elmondta, hogy a költségvetésben 750 milliárd forintot csoportosítanának át zöld munkahelyekre. A szükséges források megteremtéséhez arra is szükség van, hogy a nagyobb fogyasztást, a nagyobb vagyont, a nagyobb környezetterhelést nagyobb mértékben kell megadóztatni.

 

Az LMP meggyőződése, hogy a fenntartható társadalom és az átlátható demokrácia eszményeivel összeegyeztethetetlen, ha indokolatlanul versenyelőnyöket biztosítunk bizonyos preferált gazdasági szereplőknek. A közélet tisztaságának, a természeti és kulturális örökség megóvásának leghatékonyabb eszköze a társadalmi részvétel, amit az elmúlt évek jogalkotása többnyire a többpárti konszenzussal rendre elgyengítette.

 

Kérdésekre válaszolva leszögezte a cél az, hogy az LMP belátható időn belül egyenrangú félként álljon a "populista és a technokrata" pártokkal szemben. Cél továbbá, hogy ne csak a jelenlegi gazdasági nehézségekre reagáljanak, hanem egy hosszú távú és fenntartható ökopolitikát is keresztül tudjanak vinni. "Vagyis ne egyszerűen válságkezelésről szóljon a kormányzati politika, hanem olyan beruházásokat kellene kieszközölni, amelyek a zöld munkahelyteremtésről szólnának, mint például az energiahatékony panel-felújítási programok, vagy a megújuló energiaforrások fejlesztése" - részletezte a szóvivő.

 

Az európai parlamenti választásokat értékelve elhangzott, hogy elégedettek a 2,6 százalékos eredménnyel, hiszen ennek köszönhetően az LMP átlépte az "ismertségi küszöböt" és felkerült a "politikai térképre". Ezzel kapcsolatban még annyit mondott: „Eddig az volt a párt célja, hogy szerepeljen a politikai térképen, mostantól pedig az, hogy átrajzolják azt.” Kampányukról szólva elmondta: az LMP elsősorban az aktivistáinak köszönheti, hogy a pár hónap alatt sikerült jobb eredményeket elérniük, mint más, már évtizedek óta a parlamentben lévő pártoknak. Schiffer András a vidék problémáiról szólva kifejtette: a vidékiek mind az oktatást, mind a közlekedést és egyéb közszolgáltatásokat tekintve hátrányban vannak a fővárosiakhoz képest. Probléma még a finanszírozások igazságtalan elosztása és átláthatatlansága, a kis- és közepes vállalkozások (kkv) és családi gazdaságok elsorvasztása a multinacionális cégek javára - vélekedett. Ezekre a problémákra dolgozta ki a párt a vidékprogramját, amelynek legfontosabb eleme a kistérségi összefogás és önszerveződés támogatása. Ezen a téren programjukban az oktatás megerősítése, a kkv-szektor támogatásainak átcsoportosítása, a közpénzek felhasználásának átláthatóvá tétele szerepel.

 

Vágó Gábor megyei koordinátor kifejtette: céljuk a politika tisztaságának, erkölcsösségének, fennkölt mivoltának visszaállítása, a politikával szembeni szkepszis és undor feloldása. Az emberek apátiájának okát abban látják, hogy a rendszerváltozást követően a politikai elit bebetonozta hatalmát, mellyel sokszor visszaélt, így a korrupció és a mutyizás hatotta át a közéletet. Közben az országot sajnálatosan kettéosztották a pártpolitikai törésvonalak. A Lehet Más a Politika nevű szerveződés éppen ezért új erkölcsi-etikai alapokra kíván helyezkedni. Vágó szerint határozottan távol tartják maguktól a „politikai ejtőernyősöket”, érkezzenek bármely oldalról is. Az LMP-t olyan pártként definiálják, mely liberális, hiszen kiáll a szabadságjogok mellett, konzervatív, hiszen az egyén helyett a közösség fontosságát és a hagyományok értékét hangsúlyozza, ugyanakkor szociális érzékenységével baloldali jegyeket is magán visel. A mozgalom három fő érték köré csoportosul: ezek a fenntarthatóság, a társadalmi igazságosság és a részvétel. A fenntarthatóság alatt egyebek mellett a társadalom és a természet harmóniáját, a társadalmi igazságosság alatt a javak és szolgáltatások minél szélesebb körben történő elérhetőségét, részvétel alatt pedig az egyének közéleti szerepvállalásának aktívabbá tételét értik.

 

A tájékoztatón elhangzott: az LMP komoly hangsúlyt kíván fektetni a vidék fejlesztésére, felkarolására - nem véletlenül bontottak zászlót Budapest mellett több vidéki városban (Szegeden, Győrben, Pécsett, Nyíregyházán, Debrecenben) is. A Dél-Alföldön például a helyi szakértők segítségével a régió előtt álló természeti-ökológiai kihívásra keresnek választ, de céljuk többek között az olyan vidéki beruházásokkal történő szakítás is, ahol kész tények elé állítják a helyi lakosságot. Mint mondták: a nyílt társadalmi vitában hisznek. A klímaváltozásnak köszönhetően a homokhátságon égetően fontos feladatnak tűnik az „elsivatagosodás” megszüntetése, vagy legalább is kezelése, mely itt Kalocsán a Duna közelsége miatt talán annyira nem érezhető. "

 

2 komment

Címkék: fórum siker kalocsa lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://lmpuszta.blog.hu/api/trackback/id/tr521344954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.09.03. 23:30:47

'LNA' és a 'jó cikk' fogalmak egy mondaton belül értelmezhetetlenek.

Az más kérdés, hogy neked tetszett a cikk tartalma. ;)

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2009.09.04. 00:01:43

Nemtudom, nem igazán ismerem a hölgyet, de ez a cikk jó :) Nem azért mert LMP, azért mert egy jó összefoglalót írt a fórumról.
süti beállítások módosítása